NeuroComplications Learning Series Virtual CME Chapter # 9 (FINAL PROGRAM)					
Complications in Spine Surgery - Lessons Learnt!					
Joint Virtual Event of WFNS Education & Training Committee AND WFNS Spine Committee.					
		Zoom Meet on Friday 28th January at 17.00 HRS INDIA			
Sr	Missa (TATATA)		Name	0	D41
No	Time (INDIA)	Subject		Country	Duration
	17.00 TO 17.10	OPENING REMARKS	Prof. Keki Turel	India	10 Mins
PANEL 1: Dural Tear, CSF leakage, Pseudomeningocele - Avoidance & Management.					
		Moderator	Prof. Mirza Pojskic	Germany	
		Panelist	Prof. Andre Grotenhuis	Netherlands	
		Panelist	Prof. Ibrahim Sbeih	Jordan	
	17.11 TO 17.13	Introduction of Faculties	Prof. Keki Turel	India	2 Mins
1	17.14 TO 17.19	Case Presentation	Dr. Sandeep Vaishya	India	5 Mins
2	17.20 TO 17.30	Managing dura laceration	Dr. Sandeep Vaishya	India	10 Mins
3	17.31 TO 17.39	Make an attempt when you are unsure. Rethink! when you are too sure	Prof. Ramesh Nair	UK	8 Mins
4	17.40 TO 17.55	Managing CSF leakage	Prof. Nikolay Peev	UK	15 Mins
5	17.56 TO 18.03	CSF leak as a complication of marsupilization and partial connection of an extensive multicystic formation in the thorakolumbal spine in a 13-year old girl	Dr. Miloslav Holub AND Dr. Jakub Táborský	Czech Republic	7 Mins
6	18.04 TO 18.14	Managing Pseudomeningocele	Dr. Mazda Turel	India	10 Mins
1	8.15 to 18.30	Discussion			15 Mins
PAN	EL 2: Infection a	after Lumbar Disc Surgery : emphasis on Discitis - Avoidance & Managem	ent.		
		Moderator	Prof. Abdul Hafid Bajamal	Indonesia	
		Panelist	Prof. Ekkehard Kasper	Canada	
		Panelist	Brig. Dr. H.S. Bhatoe	India	
	18.31 TO 18.33	Introduction of Faculties	Prof. Keki Turel	India	2 Mins
7	18.34 TO 18.39		Prof. Mirza Pojskic	Germany	5 Mins
8		How to prevent postoperative discitis	Prof. Onur Yaman	Turkey	10 Mins
9		Treatment options of postoperative discitis	Prof. Mirza Pojskic	Germany	15 Mins
10	19.07 TO 19.22	When and how to operate after postoperative discitis	Prof. Joachim Oertel	Germany	15 Mins
	9.23 TO 19.39	Discussion	Tion obacimin ocitei	dermany	15 Mins
PANEL 3: Unresolved Pain After Lumbar Disc Surgery, including Failure of Diagnosis, and Failure of Surgery as the reasons for unresolved pain -					
Avoidance & Management.					
		Moderator	Prof. Mehmet Zileli	Turkey	
		Panelist	Dr. Mazda Turel	India	
	19.40 TO 19.42	Introduction of Faculties	Prof. Keki Turel	India	2 Mins
11	19.43 TO 19.48	Case presentation	Prof. Artem Guscha	Russia	5 Mins
12	19.49 TO 20.04	Failures of diagnosis is the reason of unresolved pain	Prof. Ricardo Botelho	Brazil	15 Mins
13	20.05 TO 20.20	Failure of surgery is the reason of unresolved pain	Prof. Artem Guscha	Russia	15 Mins
	20.21 TO 20.31	Treatment options for unresolved pain	Prof. Marcos Masini	Brazil	10 Mins
20.32 TO 20.47 Discussion					15 Mins
PANEL 4: Complications of Instrumented Fusion Surgery: Misplaced screws, Nonunion, Adjacent Level Disease - Avoidance & Management.					
		Moderator	Prof. Nikolay Peev	UK	
		Panelist	Prof. Sushil Patkar	India	
	20.48 TO 20.50	Introduction of Faculties	Prof. Keki Turel	India	2 Mins
15		Case presentation	Prof. Zan Chen	China	5 Mins
		Misplaced screws: How to prevent and manage	Prof. Salman Sharif	Pakistan	15 Mins
17	21.13 TO 21.28	Nonunion: How to prevent and manage	Prof. Zan Chen	China	15 Mins
	21.29 TO 21.44		Prof. Salman Sharif	Pakistan	15 Mins
	1.45 TO 21.55	Discussion	I .	1	10 Mins
	PANEL 5: Cervical ACDF: Wrong Level Surgery, Nerve Root Injury, Vertebral Artery Injury, Oesophageal Injury, Dysphagia, Hoarseness an				
related Complications. Avoidance & Management.					
		Moderator	Dr. Sandeep Vaishya	India	
		Panelist	Dr. Mohamed Soliman	Egypt	
	21.56 TO 21.58	Introduction of Faculties	Prof. Keki Turel	India	2 Mins
19	21.59 TO 22.09		Prof. Onur Yaman	Turkey	10 Mins
20	22.10 TO 22.20	Infection after anterior Cervical Surgery	Dr. Sandeep Vaishya	India	10 Mins
21	22.21 TO 22.31	Management of vertebral artery injury in cervical microdiscectomy	Prof. Mehmet Zileli	Turkey	10 Mins
22	22.32 TO 22.42	Oesophageal injury and dysphagia after cervical microdiscectomy	Prof. Ader Haidara	Cote d'Ivoire	10 Mins
23	22.43 TO 22.53	Graft related complications after ACDF	Dr. Scott Robertson	(Africa) USA	10 Mins
-	2.54 TO 23.04	Discussion		1	10 Mins
	23.05 TO 23.10	SUMMARIZATION OF THE PROGRAM	Prof. Salman Sharif	Pakistan	5 Mins
	23.11 TO 23.15	CONCLUDING REMARKS & FORMAL VOTE OF THANKS	Prof. Keki Turel	India	4 Mins
	_0.11 10 40.10	CONTROL NEW MINIOUS VOID OF HIGHING			. 1411113